Gnathologie is de tandheelkundige discipline die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van patiënten met pijn en functiestoornissen van het kauwstelsel.

Er zijn twee hoofdonderwerpen binnen de gnathologie. De eerste heet temporomandibulaire dysfunctie (TMD). TMD is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen van de kauwspieren, de kaakgewrichten en omliggende weefsels. Veelvoorkomende symptomen zijn: beperkingen in kauwbewegingen en het openen van de mond, pijn bij kaakbewegingen (kauwen, bijten, gapen) en een knappend kaakgewricht.

Het tweede hoofdonderwerp is gebitsslijtage, het verlies van tandweefsel door oorzaken die niet met de spijsvertering of bacteriën te maken hebben. Gebitsslijtage is een steeds groter probleem in westerse samenlevingen. Als gevolg van zure voeding (bijvoorbeeld frisdranken) treedt erosie op van het tandweefsel. Onder invloed van stress gaan mensen tandenknarsen, wat attritie veroorzaakt.

De tandarts-gnatholoog beschikt over een aantal behandelmethodes om de oorzaken van TMD en slijtage aan te pakken en de gevolgen te behandelen.

Vul in wat je zoekt en druk op Enter.