Een wortelkanaalbehandeling heeft niet altijd het gewenste resultaat. Soms blijft er een infectie in of rond het wortelkanaal bestaan. De anatomie van het wortelkanaalstelsel is vaak zo ingewikkeld dat het niet volledig te desinfecteren valt met een “gewone” wortelkanaalbehandeling. Een herbehandeling heeft dan geen zin, omdat de kosten niet meer opwegen tegen eventuele voordelen.

Als het opnieuw uitvoeren van een eerdere wortelkanaalbehandeling niet meer mogelijk is, wordt een endodontische microchirurgische behandeling aangeraden.

Apexresectie

De meest voorkomende behandeling is een apexresectie, ook wel wortelpuntbehandeling genoemd. Onder een lokale verdoving van het behandelgebied wordt via een kleine snede in het tandvlees het onderliggende kaakbot vrijgelegd. Met behulp van een operatie-microscoop wordt het ontstoken en geïnfecteerde weefsel samen met de wortelpunt uit het kaakbot verwijderd. De wortel van de tand of kies wordt dan gereinigd en afgesloten met een speciaal hiervoor bestemd vulmateriaal. Het tandvlees wordt met een aantal zeer kleine hechtingen weer gesloten. Deze hechtingen worden na 3 tot 7 dagen verwijderd.

 

Intentional replantation

In een aantal situaties is een apexresectie niet voorspelbaar of helemaal niet uit te voeren. In die gevallen kunnen wij vaak via intentional replantation toch een zeer goede en betrouwbare behandeling uitvoeren om de tand of kies te behouden. Hierbij wordt de tand of kies uit het kaakbot verwijderd. Daarna wordt een apexresectie buiten de mond uitgevoerd, waarna de tand weer teruggeplaatst wordt in het kaakbot. De tand zal binnen een paar weken weer vast groeien en volledig kunnen functioneren.

 

Autotransplantatie

Verwant met intentional replantation is autotransplantatie: het verplaatsen van een tand of kies naar een andere plek in de mond. Daarmee kunnen lege plekken worden opgevuld zonder dat er een implantaat moet worden ingebracht. Deze behandeling wordt vooralsnog zeer zelden uitgevoerd in Nederland, maar biedt interessante mogelijkheden voor behoud van tanden en kiezen.

Vul in wat je zoekt en druk op Enter.