De pulpa (het zachte weefsel in de tand, dat wat men de ‘zenuw’ noemt) kan ontstoken raken. Dan is een wortelkanaalbehandeling nodig. Zo’n ontsteking ontstaat meestal door een bacteriële infectie. Die kan optreden als gevolg van een carieus proces (“gaatje”), of door een kapotte restauratie. Soms is ook een vroegere wortelkanaalbehandeling niet voldoende effectief geweest.

Soms zijn de symptomen heel duidelijk: lang aanhoudende pijn bij het drinken van warme of koude dranken, spontane pijn en zelfs pijn waarvan de patiënt ’s nachts wakker wordt. De bewuste tand of kies kan ook veel last geven bij dichtbijten of te hoog aanvoelen.

Maar niet alle ontstekingen gaan gepaard met pijn. Soms wordt een infectie ontdekt tijdens een bezoek aan de tandarts. Bijvoorbeeld wanneer er een röntgenfoto wordt gemaakt of na klinische testen.

Behandeling

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is om het kanaalstelsel binnenin de tand of kies te reinigen. Het ontstoken weefsel en de bacteriën die de infectie veroorzaken worden zo goed mogelijk verwijderd. Als er sprake is van een infectie na een vroegere behandeling, wordt eerst het oude vulmateriaal verwijderd.

Wanneer het wortelkanaalstelsel grondig schoongemaakt is, wordt het opgevuld met een speciaal daarvoor bestemd vulmateriaal. Tijdens de behandeling controleren wij met behulp van röntgenfoto’s en speciale meetinstrumenten precies de voortgang van de behandeling.

Een wortelkanaalbehandeling is technisch zeer moeilijk. De behandeling kan dan ook veel tijd kosten. U kunt er echter zeker van zijn dat onze tandarts-endodontologen alle tijd voor u nemen. We streven altijd naar het best mogelijke resultaat.

Vul in wat je zoekt en druk op Enter.