Een val, een verkeersongeluk, een vechtpartij: het kan gebeuren dat tanden en kiezen afbreken of zelfs helemaal uitvallen. Dan spreken we van een gebitstrauma. Dat is niet alleen heel naar, het kan ook blijvende gevolgen hebben voor het gebit. Elk gebitstrauma is een spoedgeval.
Hoe eerder een gebitstrauma behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel of genezing. Het is dus zaak zo snel mogelijk uw tandarts in te lichten over aard en omvang van de schade. Indien uw tandarts u doorverwijst naar Verwijspraktijk Hoorn is het van belang dat u zo snel mogelijk naar ons toe komt, zo kunnen wij er alles aan doen om uw gebitselementen te behouden.
Altijd plek voor spoed
De gemiddelde wachttijden voor endodontologische behandelingen zijn lang. Echter bij de Verwijspraktijk Hoorn houden wij altijd ruimte in onze agenda voor spoedgevallen.
Behandeling
In grote lijnen gaat de behandeling van een gebitstrauma als volgt in zijn werk. Wanneer de patiënt zich bij ons in de praktijk meldt hebben wij in de meeste gevallen al een groot aantal gegevens van de tandarts of huisarts ontvangen, zoals bijvoorbeeld de toedracht van het trauma, röntgenfoto’s en patiënten gegevens. De gegevens nemen wij met de patiënt door en aan de hand hiervan voeren wij een tandheelkundig onderzoek uit. Dit wordt vaak in verkorte vorm uitgevoerd omdat wij in eerste instantie snel willen handelen omdat elke minuut telt bij gebitstrauma’s. Dit doen wij volgens het in Nederland opgestelde traumaprotocol. Op een later, rustiger tijdstip bespreken wij de te nemen vervolg stappen. Omdat de gevolgen van een gebitstrauma op een later tijdstip, dan het eigenlijke ongeluk, kunnen optreden wordt met de patiënt en zijn of haar tandarts een controle traject besproken.
Wat te doen als de tand eruit is
Laat de tand met wortel zeker niet drogen aan de lucht. Pak hem vast aan de kroon (niet aan de wortel) en probeer hem terug te plaatsten in de kaak. Lukt dit niet, bewaar de tand dan bij voorkeur in de mond (onder de tong of tussen de tandenrij en de wang),of in een beetje (half-)volle melk. Bewaar de tand zeker niet in water, alcohol of in een desinfectiemiddel!!!